Landvast is een ontmoetings- en activiteitenplek dichtbij de historische haven in Alblasserdam. Een plek voor de Alblasserdamse samenleving, waar voor jong en oud iets te beleven valt. Van muziekvereniging tot vakantiebijbelclub. Van bioscoopbezoeker tot kerkganger. Het is Hans Laheij die hier als directeur heel blij van wordt. “Dit was onze bedoeling. Een plek waar de volle breedte van de samenleving zich te gast voelt. Dat doen we door gastvrijheid boven alles te stellen en te zorgen voor gezelligheid samen met lekker eten en een bijpassend drankje”.

Wanneer je komt aanrijden bij Landvast vallen de ruime gratis parkeerfaciliteiten direct op. Het in 2008 geopende gebouw ligt op een mooie plek en valt op door een open architectuur. Het is meer dan een lokaal centrum. Landvast heeft een regionale functie. De belangrijkste doelgroep is echter de ‘Alblasserdammer’, die moet zich hier thuis voelen. Jong en oud maken gebruik van de faciliteiten van Landvast. Ook het verenigingsleven heeft hier onderdak. Naast deze bezoekers moet Landvast het ook hebben van ‘commerciële omzet’. Het bedrijfsleven en de particulier die gezellig wil uitgaan, een film bekijken of zomaar langs komt voor een kopje koffie of een drankje. We spraken er over met Hans Laheij.

De Historie
Hans Laheij komt uit een echte horecafamilie. Vanuit de Veluwe verhuisde zijn grootvader naar Alblasserdam. Samen met de vader van Hans was hij jarenlang de kantinebeheerder van Nedstaal. In 1958 werd Hans’ vader exploitant van de Wipmolen; de voorloper van Landvast. De Wipmolen heeft 50 jaar zijn werk gedaan. Gezelligheid, uitgaansgelegenheid, één zaaltje voor allerlei activiteiten en een eenvoudige maar smaakvolle hap. Een legende in Alblasserdam en omgeving. Hans vertelt: “In 2008 hebben we een ingrijpende stap gezet. Een nieuw gebouw. Met veel ondernemersgeest en ambitie zijn we begonnen aan het bouwen van een ‘cultureel hart’ voor Alblasserdam en omgeving. Hoewel we het eigenlijk geen dorpshuis meer kunnen noemen willen we wel het middelpunt zijn van alles wat zich in Alblasserdam op cultureel terrein afspeelt. Dat betekent dat iedereen zich hier thuis kan voelen. Verenigingen, bestuurders, ondernemers en inwoners. Daar doen we iedere dag ons best voor. Het moet goed zijn, gezellig en vooral een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. De band met lokale ondernemers en bewoners is belangrijk.

Onderscheidend
Landvast is een stichting. De door de gemeente gesubsidieerde activiteiten zijn even belangrijk als het ‘commerciële programma’. Dat lijkt op het eerste gezicht niet eenvoudig te combineren. Wij vroegen het aan Hans. “Eigenlijk gaat dat heel goed samen.

Ik heb een uitermate plezierige verhouding met het gemeentebestuur. Regelmatig overleggen wij over het financieel reilen en zeilen.  Ook met het bestuur van de stichting Landvast is het fijn samenwerken. Ik kan me hierdoor geheel concentreren op een gezonde exploitatie. Dat doen we door ons te onderscheiden in gastvrijheid en kwaliteit. We hebben een eigen keuken met een smaakvolle bezetting. We besteden veel aandacht aan het eten. Mensen zijn soms blij verrast. We krijgen veel complimenten. Zo organiseren we iedere vrijdagavond ‘Film en eten’. In twee shifts komen mensen eten om daarna te genieten van een leuke film. Met mijn horeca-achtergrond bij goede restaurants (onder andere een ‘sterrenzaak’) weet ik hoe ik het wil hebben. Met een toegewijd team weten we dat waar te maken.

Hans als ondernemer
We vroegen Hans hoe hij zijn ondernemerschap zou willen omschrijven. “Ik ben vooral iemand die gastheer wil zijn. Daarnaast kan ik het niet alleen. Ik heb naast twaalf vaste mensen nog zo’n twintig part-timers en oproepkrachten lopen. Dat vraagt aansturing en coaching. Ik zie dat de collega’s goed samenwerken. Ze helpen elkaar en de gast staat centraal. Ik ben geen directieve leider. Ik laat mensen het vooral zelf proberen. Daarnaast is de persoonlijke benadering heel belangrijk. In onze branche moet je flexibel,inzicht service- en oplossingsgericht denken en handelen. Dat stimuleer ik. Verder is kwaliteit en veiligheid heel belangrijk. Voor allerlei administratieve- juridische en personeelsvraagtukken heb ik Fidor. André Schipper is mijn accountant. Een praktische man bij wie ik met alle vragen terecht kan. Verder hebben mijn partner Evelyne Valk en ik veel aan Gerben Tronchet die de salaris en personeelsadministratie doet. Vanuit Fidor hebben ze dat goed geregeld. Eigenlijk hoef ik me daar niet druk over te maken. Ik moet alleen zorgen dat opbrengsten en kosten goed in balans blijven. We moeten tenslotte wel een gezonde exploitatie hebben!”

De activiteiten
horecafaciliteiten en een mooie moderne filmzaal heeft Landvast vergaderfaciliteiten. Hier maken lokale ondernemers maar ook verenigingen gebruik van. Hans: “Alle bezoekers zijn even belangrijk. De lokale muziekvereniging, de vakantiebijbelclub, een kerkelijke gemeente en een groep ondernemers. We huisvesten een kleine vijftien verenigingen.  Ieder moet ‘Landvast’ als een warm huis ervaren. Jong en oud, senioren die naar een film willen kijken en musici die hier een optreden verzorgen. We hebben inmiddels veel bekende artiesten, sprekers, politici en entertainers mogen faciliteren. Kortgeleden mochten we de miljoenste bezoeker verwelkomen. In tien jaar tijd hebben we bijna 25.000 filmvoorstellingen mogen verzorgen. Kortom, het bruist hier van de activiteiten. Verder zijn we door de gemeente Alblasserdam aangewezen als locatie waar een trouwplechtigheid mag plaatsvinden. Zo staan we midden in de samenleving. Dat gaat niet vanzelf. Juist daarom ben ik blij dat Fidor op de achtergrond een aantal zaken goed regelt. De wetenschap dat ik bij één van hen terecht kan als ik even wil sparren of met iets zit, geeft mij rust. Samen ondernemen!